Stap 8: Identiteitsfraude
Ehh.. gaan we leren frauderen? Nee nee. Los van dat het je nabestaanden ooit een hoop gedoe bespaart als jij jouw wensen en grenzen + wachtwoorden op een rijtje hebt gezet, is er nog een reden om je digitale nalatenschap goed te regelen: om identiteitsfraude te voorkomen. Deze laatste stap kost je ongeveer 5 minuten.

Page content
Bij identiteitsfraude maakt iemand illegaal gebruik van andermans persoonsgegevens. Dagelijks worden 150 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude en hun gegevens worden het meest via social media buitgemaakt. Je kunt je voorstellen dat een account van een overledene, dat al een tijdje inactief is, een eenvoudige prooi is. Ook om die reden is het belangrijk om accounts offline te halen of een herdenkingsstatus te geven.
Heb je eerder op je checklist aangegeven dat een account in de huidige vorm mag voortbestaan? Misschien denk je daar nu anders over.
Andere redenen om je overhalen echt met je digitale nalatenschap aan de slag te gaan vind je hier.
De laatste check
We lopen nog één keer door je checklist. Is van de belangrijkste accounts en de foto’s en appjes op je smartphone duidelijk:
1. Wat je wilt bewaren en wat verwijderd mag worden?
2. Wie je vertrouwt om in te loggen en je account of data te bekijken / verwijderen? En of diegene het wachtwoord van je wachtwoordmanager én toegang tot je smartphone en laptop heeft .
Alle vragen met ja beantwoord? YEAH! Je bent klaar! Voor nu dan hè. Pak je checklist er af en toe bij om te zien of er iets veranderd is.
Hulp nodig?
Kom je er met sommige instructies uit deze mailreeks niet uit? Niet gek. Sommige dingen zijn best ingewikkeld. Je kunt maandag t/m vrijdag tussen 08.00 – 22.00 uur en zaterdag tussen 09.00 - 18.00 uur gratis de DigiHulplijn (0800 1508) bellen, appen of mailen met al je vragen.
Handige linkjes
Dit stappenplan per e-mail ontvangen? Schrijf je in.
- Feedback? Graag. Vul het online feedbackformulier in.